Hantobakken - et tilbakeblikk

For en tid tilbake satt vi på Kompetansehuset i Lunde og begynte å snakke om den gamle hoppbakken på Hanto. Hvor lå den og finnes det noe igjen av den? Så dro vi på oppdagelsesreise...

2021-10-01
Mikkel

I jubileumsboka "Soga om Skade gjennom 100 år" som kom ut i 1987 (og som du fortsatt kan kjøpe), kan man lese om hoppsporten i klubben. Det er dessverre et avsluttet kapittel, men rester av anleggene finnes fortsatt, f.eks. hoppbakken rett vest for alpinbakken i Skjellaugfjellet. Her står bl.a. dommerbua fortsatt (men vil bli revet om kort tid).

I 1920 til godt ut i 1950-årene lå noen av de beste bakkene i Telemark her i Lunde. En av de kanskje mest "berømte" var Hantobakken ("Fylkets centraleste skibakke") ved Hanto gård. Bakken startet fra foten av Apalås og "sletta" var jordet til gården Stavshol. I 1924 stod bakken ferdig med snøhopp, men senere ble hoppet bygget opp av trematerialer, og første formelle bakkerekord var 48,5 meter.

Gjennom krigsårene forfalt Hantobakken, men i 1947 gjenoppstod bakken med ny profil og nytt 5 meter høyt trehopp. Gjenåpningsrennet 13. januar 1947 samlet intet mindre enn 1000 tilskuere (!) og 170 bolde gutter og menn kastet seg utfor bakken (kvinnehopp kom dessverre mye senere)! Det var også radiooverføring fra rennet som ellers sies å kunne samlet enda flere tilskuere. Birger Ruud vant med to solide hopp, mens det var en annen Kongsberg-hopper, Arnfinn Sandengen, som satte ny bakkerekord med 62 meter. Han knuste dessverre ankelen i nedslaget og satte samtidig punktum for hoppkarrieren, men bakkerekorden står fortsatt og vil neppe noen gang bli slått slik bakken fremstår i dag...

I 1948 var det landsrenn i Hantobakken med ekstratog fra Neslandsvatn og rene "Holmenkollen-stemningen". Forhåpentligvis var det ikke nødvendig å bortvise noen tilskuere fra bakken...

Flere renn ble avholdt, både klubbrenn, distriktsrenn og kretsrenn, og i 1954 dokumenterte Varden KM i hopp med bilder som i dag finnes digitalt på Telemark Museum (og som vi har laget et par collasjer av under). Siste renn vi har klart å finne dokumentert, var forøvrig et juniorrenn i 1969.

 

Hva kan man så finne av rester av Hantobakken i 2021? Går du inn gjennom skogen mot vest fra bunn av det vi i dag kaller "Hantobakken", grusvegen opp til Hanto, kommer du snart til et jorde. Følg kanten av jordet til du ser en liten lysning i skogen mot Apalås (se kart og bilde under). 

 

Her går du inn og følger det gjengrodde unnarennet oppover. Du kan ane en jordvold på hver side av unnarennet og på toppen finner du rester av selve trehoppet. Fortsetter du ser du snart støpte fundamenter til både hoppet og til den såkalte "radien", det vil si den krumme overgangen inn mot hoppet (se bildecollage under). Disse fundamentene ble støpt i 1953. Fortsett oppover og du kan ane hvor det steinsatte ovarennet gikk opp mot Apalås. Helt i toppen av ovarennet smalner det inn til en liten sti. Kan det hende at hopperene startet helt her oppe (i såfall må ovarennet hatt en høyresving inn mot radien...)?

Ta turen da vel! Og du; har du noen gamle bilder, hoppski, startnummer eller andre hoppeffekter liggende, ta kontakt med oss i IL SKADE! 

Kalender

August
MTOTFLS
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930311234