Oppsamling gummigranulat

IL SKADE igangsetter miljøprosjekt uke 21

2021-05-01

I mange år var gummigranulat sett på som den beste løsningen for helårsdrift av fotballbaner, ja det ble sågar sett på som en måte å håndtere og resirkulere kasserte bildekk som så fikk nytt liv gjennom oppkverning og gjenbruk som et mykt underlag på kunstgressbaner.

Slik er det ikke lenger og fremtidige fotballbaner vil ta i bruk andre og miljøvennlige fyllmaterialer. I mellomtiden må man dog håndtere de banene som eksisterer og det granulatet som skiftes ut. Nye retningslinjer og krav er kommet fra miljødirektoratet og NFF, men dessverre følger ingen midler, hverken fra stat, fylkeskommune eller kommune.

Det vil si, da hovedgruppa og fotballgruppa i IL SKADE i 2019 monterte nye kummer, granulatfangere og gjerder rundt kunstgressbanen på Kåsa, søkte vi og fikk tilskudd fra Sparebankstiftelsen HL og Nome Kommune, men til oppsamling og deponering finnes ingen øremerkede midler. I tillegg er det få aktører som kan bistå oppgaven og det er stort trykk på de som finnes. Videre har vi jo en pandemi gående, så det har vært mildt sagt utfordrende å komme videre med oppgaven. Legg til at vi jo helst ønsker å bruke tid og penger på gode treningstilbud, fritidsaktiviteter og nye anlegg for barn, unge og voksne, samt at laget allerede har betydelige utgifter til løpende drift og vedlikehold, så skjønner man kanskje at det ikke er uvilje, men ressurser og milder det skorter på.

Over: Fra miljøoppgradering av Kåsa 2019. Nye gjerder, sluser og kummer.

Men vi skal selvsagt stå løpet ut! En god del gummigranulat ble samlet opp og deponert i 2019 da anlegget ble oppgradert som beskrevet over. På Ajertangen ble kummene oppgradert og granulatfangere montert høsten 2020. Videre ble det innført prosedyrer for kun å måke 2/3 bane, dvs. slik at granulaten ikke måkes ut av banen.

Det er dog fortsatt noe gummigranulat igjen i terrenget på Kåsa, men på Ajertangen (Telemarks første kunstgressbane da den ble anlagt) er det en god del mer. Dette skal nå samles opp og håndteres.

I uke 21 kommer IBKA med vakumbil og vil suge opp granulat fra terrenget rundt begge banene (stipulert til ca. 4 dagsverk). Granulaten tipper vi over i containere fra Nome Containerservice for mellomlagring mens vi forsøker å fylle opp igjen vedlikeholdskontoen... Da er planen å solde og vaske det oppsamlede granulatet slik at noe kan gjenbrukes, mens resten destrueres via godkjent gjenvinningsmottak. IL SKADE betaler dette arbeidet av egen lomme, men jobber aktivt mot ulike etater og instanser for å undersøke muligheten for å søke på fremtidige midler og tilskudd (vi vil ikke iverksette Spleis, Vipps-aksjon e.l. da vi sparer disse "verktøyene" til innsamling til aktiviteter i laget).

For fremtidig oppgradering av fotballbanene våre, vil vi selvsagt se på andre fyllmaterialer enn gummigranulat. Da vil også øverste jordlag skaves av og rengjøres for gammel granulat.

Til jobben over vil vi også fri til dere om litt dugnadshjelp, samt om noen kan hjelpe oss litt med en traktor eller to i forbindelse med arbeidet før, under og etter selve oppsuging uke 21.

Over: Fra forrige miljødugnad. Sosialt og verdifullt!

Kan du bidra? Har du noen spørsmål? Kontakt leder (se HER)

IL SKADE Hovedstyret

IBKA er leid inn til jobben i uke 21 og stiller med sugebil og to operatører. I tillegg har vi bestilt container fra Nome Containservice for mellomlagring. Vi skylder også den lokale avdelingen av RagnSells en stor takk for deltakelse på befaring, selv om vi valgte en annen leverandør pga kortere reisevei for dennes biler.