Hvordan være en god idrettsforelder?

Olympiatoppens 9 anbefalinger.

2020-01-15
Mikkel

Mange foreldre ønsker å bidra til at deres barn får ta del i et godt idrettsmiljø, men de vet ikke nødvendigvis hvordan de best kan bidra. Foreldrenes holdninger og handlinger kan bidra positivt og negativt til barns utviklingsmuligheter. Dette gjelder enten den unge idrettsutøveren ender som toppidrettsutøver eller ikke.

Olympiatoppen har utviklet noen anbefalinger som har til hensikt å hjelpe foreldre til å få en bedre forståelse av sin rolle. Gjennom ditt engasjement og din adferd kan du hjelpe barn til å få gode idrettsopplevelser.

Anbefalingene er basert på forskningsresultater fra idrettsvitenskap og erfaringer fra trenere som arbeider med barn og unge. Hver av anbefalingene blir belyst med begrunnelser.

Gi dine barn informasjon og råd når det gjelder valg av idrett.
Du kan oppmuntre dem, men la barna selv ta den endelige avgjørelsen om de ønsker å delta eller ikke og hvilken idrett de ønsker å delta i.

Vær en god rollemodell
Ved at du selv er fysisk aktiv kan du bli en god rollemodell for dine barns deltagelse i idrett.

Alder og modning
Det er viktig at du som forelder vet at barn på samme alder kan være svært ulike med hensyn til modning.

Idrettsglede og vennskap
Legg vekt på idrettsglede og utvikling av vennskap.

Gi ros når barnet ditt viser god innsats og ferdighetsutvikling.
- Husk at barnet ditt deltar i idrett for å lære og for å mestre ferdigheter. Unngå ensidig fokus på resultater i konkurranser.

Applauder også når dine barns lagkamerater eller motstandere viser gode ferdigheter.
Legg merke til og applauder også når dine barns lag- kamerater eller motstandere viser gode ferdigheter.– Bidra til å skape gode relasjoner til de andre foreldrene. Vis respekt og vær høflig, selv når følelser er involvert. Legg merke til og applauder også når dine barns lag- kamerater eller motstandere viser gode ferdigheter. Bidra til å skape gode relasjoner til de andre foreldrene. Vis respekt og vær høflig, selv når følelser er involvert.

Støtt treneren og den jobben hun / han gjør.
Gi ikke tekniske instruksjoner under en konkurranse. Dette kan virke forstyrrende for treneren, og det kan skape forvirring og usikkerhet blant utøverne.

Vis god sportsånd, respekter regler, dommeravgjørelser og arrangørens beslutninger i arrangementer derdine barn er med. Dette er viktig selv om du har andre oppfatninger eller er uenig.Vis god sportsånd, respekter regler, dommeravgjørelser og arrangørens beslutninger i arrangementer derdine barn er med. Dette er viktig selv om du har andre oppfatninger eller er uenig.

Du kan bidra best ved å samarbeide med og støtte det idrettsmiljøet ditt barn er med i.

Last ned folderen fra NIF her:

https://www.olympiatoppen.no/fagomraader/talentutvikling/fagstoff/idrettsforelder/media58471.media

Kalender

April
MTOTFLS
2930311234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293012