Hva gjør Skade?

Som NFF (se kronikk lenger ned) tar også idrettslaget SKADE miljøutfordringen på alvor, og ønsker samtidig at alle våre lag og medlemmer jobber for å hindre granulatsvinn fra kunstgressbaner.

Kunstgressbanene betyr utrolig mye for vår aktivitet. Det gir oss muligheten til å ha fotballaktivitet året rundt, der mange av døgnets timer er disponible både for organisert og uorganisert fotball.

Gjennom 2019 har IL SKADE jobbet med problemstillingen og våre to kungstgressbaner har blitt inspisert av Fotballkretsen i Telemark. Vi har mottatt rapporter som peker på en rekke tiltak som bør utføres, men foreløpig uten at det følger noen midler med (for å være helt "compliant" med de ventede nye miljøkrav kreves ca. 1,5 MNOK per kunstgressbane, og vi har som kjent to baner...

På eget intiativ har vi søkt kommune og stiftelser om "miljømidler" og fikk tildelt totalt kr. 450 000 i 2019 fra hhv. Nome Kommune og Sparebankstiftelsen Holla og Lunde. En del av dette ble brukt til innkjøp av snømatter som skal fange opp granulaten og en del ble brukt til granulatfangere som er installert i kummene på Kåsa (og som vil bli installert på KG ved Lundehallen våren 2020).

Vi fikk også tildelt kr. 20 000 fra Fylkeskommunen som er brukt på en såkalt granulatstasjon hvor spillere kan børste av granulat.

I 2020 planlegger vi å gjerde inn kunstgressbanen på Kåsa med "granulatsluser" for spillere og anleggsmaskiner. 

For KG ved Lundehallen vil denne snart rehabiliteres og vil da bli compliant med nye miljøkrav. 

 

Hva kan du gjøre?

Det er mye du kan bidra med selv som spiller. Her følger noen enkle retningslinjer:

  • ALDRI medbring bag eller skift ut på selve kunstgressbanen
  • Der det finnes gjerde med "sluser" skal disse ALLTID benyttes for inn- og utgang til banen
  • Børst ALLTID av fotballsko, klær og drikkeflaske før du forlater kunsgresset, men også før du vasker sko og klær hjemme.
  • Evt. granulat som likevel følger med hjem i bagger, i sko og på tøy, samles ALLTID og kastes i restavfall
  • Evt. granulat på garderobegulv og ved sluk i dusj samles ALLTID og kastes i restavfall

Disse reglene gjelder både hos oss selv og på bortebane!

 

mvh

-IL SKADE Fotball-

Om kunstgress og gummigranulat

Denne kronikken er skrevet av NFFs anleggssjef og anleggskonsulenter.

La det være sagt med en gang. NFF har ikke – som kanskje noen tror – inngått et «forpliktende ekteskap» med kunstgressbaner med gummigranulat. NFF ønsker å være en tilrettelegger for mest mulig aktivitet for barn og unge på en miljømessig forsvarlig måte til en rimeligst mulig penge. Denne helheten bør flere være opptatt av.

Vi sier et klart ja til gummigranulat basert på fakta. Det er et faktum at uten kunstgress ville hundretusener av barn og unge fått et langt dårligere aktivitetstilbud over hele landet. Det er også bred enighet om at kunstgress med gummigranulat foreløpig gir de beste sportslige forholdene, samtidig som det er klart billigst og med lengst holdbarhet.

I den senere tid har enkelte lykkes med å skape et bilde av kunstgressbaner som en av samfunnets store miljøsyndere. Ja, vi har hatt utfordringer knyttet til granulat på avveie, først og fremst rundt banene. Bevisstheten var lenge lav eller fraværende mange steder. Det er bare å erkjenne. I så måte har debatten vært positiv. Vi har fått en helt annen og nødvendig bevissthet rundt granulat og granulathåndtering.

Beklageligvis har enkelte satt et ensidig negativt fokus utelukkende på granulat og utelatt håndtering. De to ordene hører nemlig godt sammen. Vi har mange klubber som med enkle grep effektivt har redusert granulat på avveie ned til et minimum. Det budskapet har vi ikke lykkes godt nok med å kommunisere ut. Istedenfor har udokumenterbare «sannheter» fått etablere seg - som at tonnevis av granulat fra norske kunstgressbaner havner i havet.

Noen fylkeskommuner og kommuner har vedtatt at de ikke lenger gir økonomisk støtte til kunstgress med gummigranulat. Da er det fristende å spørre om de har innhentet nødvendig kunnskap før beslutningen ble tatt, eller kun ensidig lagt vekt på udokumenterte påstander. Vi tror dessverre svaret er nei på det første spørsmålet og ja på det siste.

Heldigvis er det tegn på at flere og flere tar innover seg at virkeligheten ikke er sort/hvitt. Fylkeskommunen i Telemark har bevilget 400 000 kroner til tiltak for å gjøre kunstgressbanene i Telemark mer miljøvennlige. I Nord har Sparebank 1 Nord-Norge bevilget 10 millioner kroner, og flere sparebankstiftelser i Sør- og Midt-Norge har til sammen gitt anslagsvis 15 millioner til formålet. Og viktigst av alt: Tiltakene fungerer.

Som alle oppegående organisasjoner er vi opptatt av å ta vare på miljøet rundt oss i dag og for fremtiden. NFF har derfor vært en pådriver for å få plass nye forskrifter som setter strengere krav til granulathåndtering, kombinert med at vi deltar i forskningsprosjekt for å utvikle nye, miljøvennlige fyllalternativer. Det går an å ha flere tanker i hodet samtidig.

Oppsummert er status per dags dato som følger: Kunstgress er en garantist for aktivitet for hundretusener av barn og unge. Kunstgress med gummigranulat gir de beste spilleforholdene, er klart billigst og har lengst holdbarhet. Sist, men ikke minst, så kan klubber med enkle grep redusere granulat på avveie ned til et minimum. Ta kontakt med oss hvis du vil vite hvordan.

31. oktober er siste frist for å gi høringsuttalelse til den nye forskriften. NFF har forventning om at den nye forskriften ivaretar hensyn til aktivitet, kvalitet, økonomi og miljø basert på dokumenterbare fakta og forskning. Til beste for fotballaktiviteten og miljøet.

Ole Myhrvold – anleggssjef i NFF
Geirfinn Kvalheim – anleggskonsulent i NFF
Ove Halvorsen – anleggskonsulent i NFF
Jon Asgaut Flesjå – anleggskonsulent i NFF

 

Kalender

Mars
MTOTFLS
272812345
6789101112
13141516171819
20212223242526
272829303112