Allsidighet tar deg lengst!

En som har vært allsidig langt inn i ungdomsårene og som allerede har oppnådd gode resultater, er Skade-alpinisten Ine Haugland. Vi har tatt en prat med henne for å høre hennes tanker rundt dette aktuelle temaet.

2021-09-24

Noe vi ofte diskuterer i styremøter i IL SKADE er samarbeid og tilrettelegging for barn og ungdom på tvers av særgruppene. Flere idretter har utviklet seg til helårsidretter, og de voksne kan være i overkant ambisiøse på vegne av de unge og håpefulle.

Barne- og ungdomsidrett skal preges av allsidighet og skje på de unges egne premisser. Det er også viktig å huske at trening er trening - uansett, dvs. at ønsker en unge å prioritere en håndballtrening foran en fotballtrening – eller visa verca – skal dette ikke få noen konsekvenser for den unge.

Vi har tatt en prat med Ine Haugland for å høre hennes tanker rundt dette viktige temaet.

Kan du først fortelle oss litt hva du driver med om dagen?

Nå er jeg i en «pre-sesong» periode, der det er mye barmarkstrening og noen skisamlinger. Barmarkstreningen inneholder mye imitasjon/koordinasjon (trening som er lik min idrett), styrketrening og utholdenhet. Grunnlaget har jeg allerede lagt i sommer, derfor er treningen mer retta mot idretten, siden det snart er sesongstart. Jeg bor på Oppdal og går siste året på en 4-årig videregående linje. I år har jeg få skolefag, så jeg har god tid trening og restitusjon. Jeg trives godt med skigymnaslivet, og kunne ikke tenke meg å holde på med noe annet. Nå venter jeg på at snøen skal komme i Norge, men vi har allerede vært to samlinger i Lørenskog og kjørt innendørs. Siden det ikke per dags dato er snøforhold i Norge, er planene fremover en innendørssamling til, før en 10-dagers samling i Sveits venter i begynnelsen av oktober.

Når starter selve konkurransesesongen da?

Sesongstart er allerede midt i november på Bjorli. I år skal jeg også prøve meg i e-cup renn på Kvitfjell, så får vi se om det blir flere muligheter senere i sesongen. I år, til forskjell fra i fjor, har jeg i alle fall kommet godt i gang med førsesongen, og har ingen grunn til å ikke gi gass i vinter!

Hvor viktig var det for deg å være allsidig og når startet du å spesialisere på alpint?

Å være allsidig som barn har jeg stor tro på. Jeg personlig kunne ikke tenke meg å kun drive med én ting. Barn skal få utforske, prøve og feile, og finne ut hva som passer for seg og hva en trives med. Jeg mener i sen ungdomsskolealder, når en skal velge videregående skole, er det greit å spesialisere seg. Selv drev jeg med både fotball og alpint helt til jeg begynte på videregående, og selv når jeg hadde tatt valget om å satse på alpint, spilte jeg på et fotballag på siden. Jeg har også vært innom langrenn og håndball som barn, har syklet mye og også deltatt i noen ritt.

I det lange løp tror jeg det er sunt å gjøre forskjellige ting som ung, og spesialisere seg når en blir eldre. Jeg tror det er lettere å gå lei av idretten om man kun holder på med en ting helt fra start. Man utvikler også flere fysiske egenskaper. Hadde jeg bare holdt på med fotball f.eks, hadde jeg ikke vært like sterk, eller utviklet samme koordinasjonen og spesielt balansen som jeg fikk ved å trene mot alpint, og stå på ski. Samtidig så hadde jeg gått glipp av spesielt hurtighet, og utholdenhet ved å spille fotball, pluss jeg at jeg ikke hadde visst hvordan det var å drive lagidrett kontra individuell idrett.

I dag trener jeg mye forskjellig, alle de fem fysiske egenskapene (utholdenhet, styrke, spenst, hurtighet, bevegelighet), og de koordinative egenskapene. Jeg har heller ikke gitt ordentlig slipp på «barndomsidrettene». Jeg spiller fortsatt en del fotball og sykler mye.

Samtidig så er jeg fornøyd med valget mitt av idrett, for i alpint er det en fordel å være allsidig. Vi skal ikke være best på en kapasitet, men vi skal være gode i alle. Med andre ord – jeg kan fortsatt spille fotball i dag og vite at det gjør godt for alpint. For meg blir det gratistrening.

Har du et råd til dagens unge Skade-utøvere som lurer på om de skal spesialisere seg?

Jeg mener man bør være være allsidig og drive flere idretter også inn i ungdsomsårene og at du når du har bestemt deg for å spesialisere deg, fortsatt bør sette av tid til å løse opp gjennom å ha en annen aktivitet på siden. Ikke nødvendigvis en idrett, men en annen aktivitet. Selv er jeg også interessert i friluftsliv og jakt, og tror en slik variasjon spiller godt inn på motivasjon og utvikler flere fysiske egenskaper.

Tusen takk Ine og lykke til i skisesongen som snart står for døren!

Ine-jakt.jpg