Hvorfor bør du la dine håpefulle trene i IL SKADE?

Å la barna delta i lagidrett eller individuell sport organisert gjennom en treningsgruppe, er blant de beste måtene å ha det moro og samtidig trene på, og gir positiv effekt resten livet.

2020-06-11

Sjansen øker for at barna unngår senere helseproblemer og forsterker egenskaper nyttig for deres daglige liv. OG ikke minst; de vil utvikle sosiale ferdigheter, vennskap, og lagånd. Viktigheten av dette har vi sett ikke minst gjennom Covid-19 pandemien når barn og ungdom ikke kunne gjøre ting sammen slik som før.

Dagens samfunn har dessverre blitt mer stillesittende og mange barns underholdning preges i for stor grad av dataspill og nettbrett. Data og teknologi er absolutt ikke negativt, men det er viktig med allsidig fritid, og med bevegelse og sosial samhandling. Gjennom fleridrettslag som IL SKADE kan ungene prøve seg innenfor ulike aktiviteter og idrettsgrener, og etterhvert også få muligheten til å ta ulike kurs. Det første tilbudet man som liten møter hos oss er Knøttetrening. Deretter går veien videre med fotball, håndball, langrenn, alpint, orientering, friidrett, triatlon og/eller sykling, eller andre, organiserte og tilrettelagte idrettsaktiviteter. Det er viktig at aktivitetstilbudet er bredt og at barna utvikler god grunnmotorikk gjennom lek og aktiviteter tilpasset eget utviklingsnivå. Dette er også i tråd med barneidrettsfokuset til Norges Idrettsforbund.

Fordelene med å la barna delta i lagidretter og treningsgrupper er mange, deriblant;

Lagarbeid

I dagens hverdag er det viktig å vite hvordan man jobber i et team. De fleste yrker krever samhandling med andre mennesker, det samme gjelder skole hvor leker og oppgaver er mer gruppe-basert enn før. Så man må allerede som liten lære seg hvordan man skal samarbeide godt med andre. Gjennom lagidrett og treningsgrupper, lærer barna hvordan det er å være en del av noe - med gjensidige avhengigheter. Følelsen av samhold, gjensidig hjelp samt sensasjonen - gleden - av å oppnå et mål gjennom lagarbeid er uvurdelig.

Konflikthåndtering

I idretten havner barna i like situasjoner som de møter i skolen, og senere i arbeidslivet og livet generelt. Da er det nyttig å ha erfaringer som hjelper barna gjennom dette. Lagidretter og treningsgrupper lærer barna hvordan de håndterer konflikter. Å slippe inn et litt "billig" mål, bomme på straffespark eller ikke klare å løpe så raskt "som forventet", kan skape situasjoner som nok kan oppleves ubehagelig for enkelte (også for oss foreldre som jo vil beskytte våre håpefulle), men som håndtert riktig gir mye læring. Man forsones med at det ikke er om å gjøre å være den beste, men å gjøre sitt beste. Vi forsøker å bygge opp barnas evne til å reise seg når de faller, og til at de "løfter" treningskameratene også. De lærer disiplin og og etterhvert kommer den gode følelsen av mestring. Våre treneres rolle, men også dere foreldre som følger, er avgjørende for å opprettholde følelsen av godt samhold. Barna lærer at "situasjonene" blir stadig færre ved hjelp av ytelse og trening, og at alt er bedre når de er sammen og forent.

Solidaritet

Alle treningskameratene er ikke alltid på sitt beste hele tiden. Fra gang til gang vil det være noen som ikke klarer å yte sitt beste eller som trenger noe. Barna vil innse at hvis ikke alle har det bra, vil det være vanskelig å oppnå målene deres. Da er handlinger som å hjelpe, eller heie på en partner som "ikke har dagen", solidaritet i sin reneste form.

Forpliktelse

Lagidrett og treningsgrupper er blant de beste arenaene for å få barn til å forstå betydningen av forpliktelse, f.eks. oppmøte på trening. Å innse at det de gjør - eller ikke gjør - ikke bare påvirker dem, men hele laget, er nyttig lærdom de tar med seg senere i livet. Slik forpliktelse skal selvsagt påvirkes gjennom motivasjon, ikke press, og etterhvert blir forpliktelsen barna har ovenfor gruppa til langvarige forhold og tilhørighet.

Å delta i organisert idrett lærer barn om livet og alle barn skal kunne delta i en hvilken som helst type idrett (tidlig spesialisering er sjelden bra). Nettopp derfor er det en fordel å delta i et fleridrettslag som IL SKADE hvor man kan teste ut ulike idretter. Men barn er også i en eller annen form "predisponert", ergo vil de etterhvert finne aktivitetene de identifiserer seg mest med (husk; det er barnas drømmer som skal realiseres, ikke foreldrenes). Når så har skjedd, vil de forbli aktive, men også ha det morsomt (og sjansen for frafall som følge av for tidlig spesialisering er mindre). De vil lære de moralske verdiene nevnt over og vil være godt rustet mot fremtige helseproblemer.

Uansett; Gleden bør være den viktigste drivkraften for at barn skal drive idrett og i IL Skade har vi det gøy i lag. Men vi har også utvikling og mestring i fokus, og hos oss er alle velkommen!

IL SKADE Hovedstyret ved leder

Kilde: Treningsglede, NIF, Dana Meknas (kronikk i Nordlys 2019), NIH-blogginnlegg.